Nieuws

Bij de politie eenheid Noord-Nederland zijn sinds begin dit jaar al ruim 100 aangiftes binnen gekomen van mensen die benaderd zijn door criminelen die zich uitgeven als medewerkers van Microsoft. Al langere tijd is een groep criminelen bezig om op slinkse wijze binnen te dringen in computers. Hiervoor heeft de politie al verschillende keren gewaarschuwd. In het hele land zijn inmiddels vele aangiften gedaan in soortgelijke zaken. Microsoft zal nooit zelf contact met u opnemen als u een probleem heeft met uw pc, mocht u gebeld worden door een medewerker die zegt van Microsoft te zijn verbreek dan meteen de verbinding.

Dit jaar zijn er in Noord-Nederland ruim 100 aangiftes gedaan van oplichting door deze Microsoft oplichters. Het schadebedrag bedraagt inmiddels ruim €138.000,00. Het cybercrimeteam van de politie Noord-Nederland doet samen met andere Cybercrimeteams in het land, onderzoek naar deze vorm van criminaliteit. Dit zijn omvangrijke onderzoeken omdat de verdachten vanuit het buitenland opereren. Deze internationale onderzoeken doet de politie dan ook niet alleen.

Wat kunt u zelf doen om dit te voorkomen?

Wanneer u telefonisch benaderd wordt om handelingen uit te voeren met uw computer omdat er een probleem mee zou zijn, verbreek direct de verbinding. Schrijf zo mogelijk de naam en het telefoonnummer op waarmee de oplichter naar u heeft gebeld en geef dit nummer door aan de politie. Als u niet inlogt en niets heeft geïnstalleerd kan de oplichter niets doen. Mocht u wel handelingen hebben uitgevoerd op advies van de oplichters en mogelijk ook reeds betaald hebben neem dan zeker contact op met de politie.