Nieuws

 

Microsoft begint eind mei 2019 met de uitrol van de Windows 10 Mei 2019 Update, de eerste grote feature-update die het besturingssysteem dit jaar ontvangt. Windows 10 ontvangt twee keer per jaar een feature-update die allerlei nieuwe features, waaronder op veiligheidsgebied, aan het besturingssysteem toevoegd.

Nieuwe functies

Deze update brengt zoals gewoonlijk weer allerlei nieuwe functies naar Windows 10. Meest in het oog springend zijn het opgeruimde startmenu en een 'licht' thema voor het hele besturingssysteem. Maar er zijn ook subtielere aanpassingen.

Wel heb je nog even geduld nodig, Microsoft brengt de update namelijk sporadisch uit. Een van de redenen daarvoor is dat dan niet iedereen de update tegelijk gaat downloaden, wat een behoorlijke aanslag zou plegen op de Microsoft-servers.

Nieuwe functies

Voor eigenaren van Windows 10 Pro, Enterprise en Education introduceert deze update een wegwerp-sandbox. De Windows Sandbox is een geïsoleerde, tijdelijke desktopomgeving voor het uitvoeren van onbetrouwbare software, zonder dat dit een blijvend effect op de computer heeft, zo laat Microsoft weten. Verder wordt het voor alle versies mogelijk om de eerste keer via sms in te loggen, zodat gebruikers geen wachtwoord meer hoeven te kiezen.

Zodra gebruikers voor de eerste keer op een Windows 10-installatie willen inloggen kan dit via een Microsoftaccount waar een telefoonnummer aan is gekoppeld. Hiervoor kan de gebruiker dan een sms-code aanvragen. Wanneer erop de Windows 10-installatie is ingelogd kan vervolgens biometrisch inloggen via Windows Hello (gezichtsherkenning of vingerafdruk) of een pincode worden ingesteld. Via deze inlogmethodes kan er volgende keren toegang tot het systeem worden verkregen. Zodoende hoeft de gebruiker nergens meer een wachtwoord te gebruiken.

In deze Mei 2019 Update heeft Windows Defender Security Center een andere naam gekregen: Security Center. Daarnaast zijn er verschillende nieuwe features, waaronder "Tamper Protection". Dit is een onderdeel van Windows Defender Antivirus. Wanneer ingeschakeld biedt het aanvullende bescherming tegen aanpassingen aan belangrijke beveiligingsinstellingen. Via een aparte pagina van het Security Center zijn straks alle verdachte gebeurtenissen in één overzicht te zien.

Controle

Microsoft heeft ook aangekondigd dat Windows 10-gebruikers straks meer controle over de installatie van feature-updates krijgen. Die kunnen straks eenvoudiger worden geweigerd. Wanneer een Windows 10-versie het einde van de ondersteuningsperiode nadert zal de feature-update alsnog automatisch worden geinstalleerd. Microsoft ondersteunt Windows 10-versies slechts een bepaalde tijd. Daarna zijn gebruikers verplicht om naar een recentere feature-update te upgraden, anders zullen ze geen beveiligingsupdates meer ontvangen.

Hulp nodig?

Kunt u niet wachten en wilt u zo snel mogelijk gebruik maken van alle nieuwe functies? Ga dan naar het update-centrum in Windows en kijk of je Windows 1903 beschikbaar is. Is deze nog niet aanwezig of lukt deze updates niet? 
Neem dan contact op met ons (JanZijlstra.nl) en wij kunnen dit ook voor u verzorgen. Ook bij vragen kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.